Weirdmakers
Image default
Society / Holidays

Verleng de levensduur van uw rieten dak

Het vervangen van een rieten dak is vaak een immense klus en daarbij ook nog eens erg duur. Daarom is het raadzaam om er alles aan te doen om het dak zolang mogelijk mee te laten gaan. Er zijn enkele ‘trucjes’ om de levensduur te verlengen. Dit zijn geen moeilijke handigheden, maar je moet wel even weten hoe je ze goed toepast.

We beginnen maar meteen met één van de belangrijkste tips. Hoe steiler het rieten dak, hoe beter. Met een (bijna) plat dak kan het regenwater niet weg en als het water niet weg kan gaat het riet rotten. Een hellingsgraad van 45 graden of meer is het beste. Om het slijtageproces af te remmen is de locatie van het huis ook een belangrijke factor. Idealiter staat het huis beschut, waardoor er amper wind of zon is. Door deze elementen droogt het dak uit. Tevens is het niet aan te raden om grote bomen dichtbij het huis te hebben staan. Als het heeft geregend en de bomen druppen na op het rieten dak is dit niet bevorderlijk voor de levensduur. Een dak wat normaal 40 jaar meegaat kan dan zomaar in 15 jaar al aan vervanging toe zijn. Als het niet mogelijk is om het huis uit de buurt van grote bomen te houden, dan is het verstandig om de bomen regelmatig te snoeien.

Tot slot is het onderhoud van het dak vanzelfsprekend erg belangrijk. Het is belangrijk om met enige regelmaat de bladeren die op het dak liggen te verwijderen. Een vochtig bladerdek op uw rieten kap is niet best. Als u ziet dat er mos en algen groeien op het dak is het zaak daar snel iets aan te doen. Deze houden vocht vast, wat slecht is voor het dak. Het beste is om preventieve bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Van den Bergh Rietdekkers is een bedrijf dat gespecialiseerd is in rieten daken en als u problemen of vragen over uw rieten dak heeft kunt u hen ook altijd om hulp vragen.

http://www.rietwerk.nl/