Weirdmakers
Image default
Society / Holidays

Het ideale overzicht om inzicht te verkrijgen in de komende kosten van vastgoed

Sinds 2018 is iedere VvE verplicht te sparen voor toekomstig onderhoud voor het betreffende pand, dat mogelijk is aan de hand van een reserveronds. Met het gebruik van een MJOP, oftewel een meerjarenonderhoudsplanning, is het voor een vastgoedeigenaar gemakkelijk in kaart te brengen welke kosten het onderhoud in de komende periode zal meebrengen.

Bij veel vastgoedeigenaren is de term ‘meerjarenonderhoudsplan’ nog erg onbekend, terwijl dit overzicht veel voordelen biedt op het gebied van kosten en onderhoud.

Betekenis

Een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is een prettig overzicht waarin duidelijk beschreven wordt welk onderhoud er de komende jaren voor het betreffende pand aan orde komen en wat de kosten van dit onderhoud zullen zijn.  

Verplicht of niet?

Per januari 2018 is er een verplichting opgelegd waarbij een VvE verplicht jaarlijks een minimumbedrag zal reserveren voor onderhoud en herstel van het pand. De hoogte van dit bedrag kan in kaart gebracht worden met een MJOP.

Voordelen

–          Inzicht in de bouwkundige staat van het gebouw

–          Onnodige kosten door achterstallig onderhoud voorkomen

–          Inzicht in de onderhoudskosten op lang en kort termijn

–          Nooit teveel of te weinig reserveren

–          Fluctuaties in de maandelijkse bijdragen voorkomen

Op locatie

Het is, bij het opstellen van een MJOP, erg belangrijk om op locatie aanwezig te zijn. Hierdoor zal de eigenaar ervan verzekerd zijn dat de MJOP aansluit aan de huidige staat van het gebouw. Door op afstand een MJOP op te stellen, zal de MJOP niet de daadwerkelijke staat van het complex hebben gezien.

Gebouwonderdelen

Het is uiteraard belangrijk alle gebouwonderdelen zijn meegenomen in de MJOP. Zonder alle onderdelen mee te nemen, zal de vastgoedeigenaar alsnog onvoldoende inzicht krijgen in de komende kosten. Bovendien komt het vaak voor dat onderdelen met langere onderhoudsperiode worden vergeten, zoals de riolering of kozijnen.

http://laan35.nl