Weirdmakers
Image default
Society / Holidays

Soorten dakbedekking bij platte daken

Zoals elk onderdeel binnenshuis, zijn ook de daken somtijds toe aan herstel of vervanging. Op lang termijn zullen de daken, door hevige weersinvloeden, schade oplopen, dat zal leiden tot een toename van het risico voor de bewoner. Het dak biedt namelijk veel bescherming van buitenaf.

Bij de vervanging van een dak is het mogelijk over te stappen naar een ander soort dakbedekking. Een hellend dak kan zich verrijken door te kiezen voor een rieten dak, waarbij rietdekkers in staat zijn zowel een open als gesloten constructie te leggen. Bij sprake van een plat dak zijn er andere mogelijkheden voor dakbedekking. Deze verschillende soorten zullen in deze tekst aandachtig behandeld worden.

EPDM dakbedekking

Een EPDM bedekking is te vergelijken met een rubberen folie, dat strak op het dak bevestigd zal worden. De folie is waterdicht en onderhoudsvriendelijk; voordelen die hoog gewaardeerd worden. Bij aanschaf kan de EPDM hoog in de prijzen vallen, maar zal de bewoner worden gegarandeerd over een elastische dakbedekking te beschikken, dat daardoor goed beschermd is tegen vervorming en scheuren. Ook is de bedekking UV-bestendig.

Bitumen dakbedekking

Bitumen, ook wel bekend als roofing of dakleer, is een vrij goedkope dakbedekking, geproduceerd aan de hand van aardolie. De bedekking is in verschillende kleuren te verkrijgen. De lage prijs is te verklaren door de korte levensduur ten opzichte van EPDM.

Bitumen wordt bevestigd in lange stroken die beschikken over een of meerdere lagen. De stroken zullen een geheel vormen aan de hand van verlijming of een warme hechting.

PVC dakbedekking

PVC is, net zoals EPDM, een elastische kunststof, dat beschermd is tegen scheuren, doordat het materiaal mogelijk kan uitzetten en krimpen bij schommelende temperaturen. Daarnaast wordt PVC beschouwd als een sterke, maar lichte dakbedekking.

Een dakdekker zal de bedekking plaatsen door het materiaal direct te hechten met het dak aan de hand van een verlijming. Bij PVC geldt: hoe dikker te folie, hoe langer de levensduur zal zijn.

Ex- of intensief groendak

Een groendak wordt in de huidige samenleving vaak gekozen om de natuur een handje te helpen. Om deze bedekking is het mogelijk te beschikken over mossen, kruiden, etc. Bij een intensief groendak zullen deze natuurlijke varianten verder uitlopen, denk aan grassen, struiken en in sommige gevallen zelfs bomen.

Echter is een groendak zwaar en vraagt veel onderhoud, waarbij een aangepaste dakconstructie nodig is voor de aanleg.

Wel beschikt een groendak over een lange levensduur en een goede isolatie. Ook is het dak in staat het regenwater op te nemen, waardoor de vorming van plassen op het dak voorkomen zal worden.

 

http://rietwerk.nl