Weirdmakers
Image default
Society / Holidays

Steunkousen aan- en uitdoen

Het dragen van steunkousen kan veel medische klachten verlichten en voorkomen. Het wordt daarom ook gezien als een preventief middel om bijvoorbeeld blessures tegen te gaan of spataderen te voorkomen. Steunkousen zijn er om de gezondheid en welzijn van de mens te verbeteren. Dit is voor iedereen belangrijk. De kousen verminderen de kans op oedeem, reizigerstrombose en  verminderen spierpijn en blessures. Als je zo juist voor het eerst steunkousen gekregen hebt op advies van je huisarts kan het best lastig zijn om de kousen uit en aan te trekken. In deze blog gaan we er daarom dieper op in hoe jij de steunkousen aan- en uittrekt.

Stap voor stap zullen we uitleggen hoe je jouw compressie kous of compressie arm sleeve aan- en uittrekt.  Na een paar keer oefeningen zal het je veel gemakkelijker af gaan en heb je deze blog niet meer nodig.  Voordat we beginnen met de uitleg zijn er enkele middelen die het aan en uit trekken gemakkelijker maken. Zo kun je bijvoorbeeld een glij zak aanschaffen of een steunkouspistool wat het gemakkelijker maakt om de kous aan te trekken.

Het aantrekken

  • Zorg er eerst voor dat de benen droog zijn. Als de benen vochtig zijn gaat het erg lastig worden om de kous aan te trekken. Als je de kous dus aanbrengt na het douche moet je het been goed afdrogen
  • Draai de steunkous binnenste buiten tot aan de hiel. Steek je hand in de kous en draai zo het materiaal om.
  • Schuif je voet langzaam in het voetje van de kous.
  • Als de voet in het voetje zit kun je langzaam de rest van de steunkous over de rest van het been heen trekken. Schuif de kous door naar het been gedeelte en trek het gelijkmatig omhoog. Let op dat de kous niet draait.
  • Trek de kous helemaal strak en zorg ervoor dat de kous gelijkmatig verdeeld is over de benen.

Het uittrekken

Trek de kous langzaam van het been tot over de voet. Plaats een duim tussen de kous en je hiel en wip het van je voet af.

 

https://www.lymphedivas.eu/

Gerelateerde artikelen

Een veilige camper

Toenemend geweld in de zorg

Corona verveling tegen gaan