Weirdmakers
Image default
Society / Holidays

Onmisbaar: de tandarts werkstoel

De tandarts werkstoel is het eerste wat uw patiënten opvalt. Al het andere omringt het. De stoel wordt waarschijnlijk in het midden van de ruimte geplaatst. En hoogstwaarschijnlijk is het de duurste investering die u voor uw tandartspraktijk zal doen of hebt gedaan.

Als u uw tandartspraktijk vergelijkt met een film of een fictie roman, dan heeft u twee protagonisten (hoofdrolspelers) de tandarts werkstoel en natuurlijk, u.

Tandarts werkstoel geen symbool van pijn en marteling meer

Het belang dat aan de tandarts werkstoel wordt gehangen, kan niet worden genegeerd, omdat deze een belangrijke plaats inneemt in de tandartspraktijk – zowel fysiek als psychologisch. Hoewel het in heel vroeger tijden een symbool van pijn en marteling is geweest, dat via de media en entertainment werd gepropageerd, hebben de nieuwe tandartsstoelen ervoor gezorgd dat het comfort van de patiënt en de tandarts van groot belang zijn geworden. Ooit een paar patiënten gehad die in slaap vielen terwijl u een gaatje aan het herstellen was?

Ergonomisch hoogstandje

Maar hoe veranderde het van een symbool van ongemak naar misschien wel een van de meest ergonomische ontwerpen ooit? In de 19e eeuw werd die verandering ingezet, in het jaar 1832 om precies te zijn. Dr. James Snell, tandarts in Londen vond de eerste ligstoel uit. De stoel had een pluche fluwelen beklede zitting, gietijzeren poten en een aparte rubberen voetsteun waardoor het een volledig verstelbare tandartsstoel was. De opkomst van de tandheelkundige stoel identificeerde de tandheelkunde als een apart beroep en de kwaliteit van de stoel gaf aan dat de klantenkring bestond uit rijke mensen die het zich konden veroorloven en bereid waren te betalen voor tandheelkundige diensten.

Waar moet u op letten als u een tandartsstoel koopt in de 21e eeuw?

Bij het kopen van een tandheelkundige stoel in deze tijd is het belangrijk om de duurzaamheid van de stoelkenmerken voor de komende 10 jaar te evalueren. 10 jaar is een reële levensduur voor een tandartsstoel, waarna vervanging moet worden overwogen. De kwaliteit en de betrouwbaarheid van de controlefuncties moeten dus bestand zijn tegen de tand des tijds en resultaten opleveren die acceptabel zijn voor een voldoende lange periode.

De rugleuning

De rugleuning van de tandartsstoel moet breed genoeg zijn om ervoor te zorgen dat de patiënt voldoende steun heeft. De rugleuning moet echter slank genoeg zijn zodat de tandarts dichter bij het werkgebied kan komen zonder dat de rugleuning de beweging belemmert. Bij een brede rugleuning kan de gebruiker niet dicht genoeg bij de patiënt komen, wat het zicht, de toegankelijkheid en uiteindelijk de functionaliteit negatief beïnvloedt.

De professionals van AllDent kunnen u heel goed adviseren over bovenstaande en natuurlijk nog veel meer dat belangrijk is voor u als tandarts en uw patiënten. Meer over de tandarts werkstoel van All Dent.