Weirdmakers
Image default
Gezondheid

Heb je een oververmoeid gevoel? Dit is wat je eraan kunt doen

Heb je een oververmoeid gevoel? Dit is wat je eraan kunt doen

Een oververmoeid gevoel kan erg vervelend zijn. In veel gevallen zal de moeheid na een goede nachtrust weer aardig bijgetrokken zijn en kun je je dagen weer uitgerust aangaan. Toch is dit niet altijd aan de orde. In dit geval kan oververmoeidheid aan de orde zijn. Het is goed om met dit probleem aan de slag te gaan. Doe je dit niet, dan liggen overspannenheid en een burn-out op de loer en ben je verder van huis. Wat is een oververmoeid gevoel precies en wat kun je eraan doen?

Dit zijn de geestelijke symptomen van een oververmoeid gevoel

Het is lastig om oververmoeidheid te peilen, omdat er binnen de psychologie geen officiële diagnose is. Toch zijn er diverse symptomen, zowel lichamelijk als geestelijk, die erop kunnen wijzen dat je met een oververmoeid gevoel te kampen hebt. Mentaal gezien kun je je prikkelbaar voelen en een gebrek aan motivatie ervaren. Daarnaast is het moeilijker om je te concentreren, beslissingen te nemen en pieker je veel. Ten slotte heb je een opgejaagd gevoel en een extreme behoefte aan totale rust.

De lichamelijke klachten die bij oververmoeidheid een rol spelen

Naast geestelijke problemen kun je ook lichamelijke hinder ervaren. Zo kan een oververmoeid gevoel leiden tot hoofdpijn, een bleke huid, pijnlijke spieren en veel gapen. Bovendien kun je last krijgen van donkere kringen rondom de ogen, weinig energie hebben en een duizelig of draaierig gevoel ervaren. Wanneer de symptomen te lang aanhouden kunnen ze steeds erger worden en uiteindelijk uitmonden in overspannenheid en, op de lange termijn, een burn-out. Gevolgen die je koste wat kost wilt voorkomen en het herkennen van de symptomen kan daarbij helpen.

Wat kun je doen als je oververmoeid bent?

Wanneer je hebt vastgesteld dat je last hebt van een oververmoeid gevoel is het goed om hier iets aan te doen. Ten eerste is het van belang om het probleem bij de kern aan te pakken en te achterhalen wat de oorzaak van de oververmoeidheid is. Daarnaast zijn er enkele dingen die je kunt doen om de klachten te verlichten. Neem bijvoorbeeld meer rust, zowel in je dagelijkse bezigheden als in je weekplanning. Zorg bovendien voor voldoende beweging en let op wat je eet. Daarnaast kan het helpen om met iemand in gesprek te gaan. Een coach kan je hierbij helpen.