Weirdmakers
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wanneer is een geheimhoudingsverklaring aan te raden?

Een geheimhoudingsverklaring is een document waarin 2 of meerdere partijen vastleggen dat bepaalde informatie die besproken of overhandigd wordt vertrouwelijk is en niet met derden dient te worden gedeeld. Sommige bedrijven laten standaard alle bezoekers een geheimhoudingsverklaring ondertekenen, andere bedrijven maken er nauwelijks gebruik van. Het is een kwestie van wat goed voelt voor jou om te doen. In bepaalde gevallen is het echter wel aan te raden om gebruik te maken van een verklaring tot geheimhouding. Zo kun je vertrouwelijke informatie beschermen en zorgen dat er niet ongewenst informatie naar buiten komt. In dit artikel vertellen we je alles over de momenten dat een verklaring goed van past komt.

Als je je bedrijf wilt beschermen

Een geheimhoudingsverklaring kan van belang zijn om je bedrijf te beschermen tegen partijen die je bedrijf willen beschadigen. Stel dat je in gesprek met een partij die je bedrijf wil overnemen dan raden we je aan om die partij een verklaring te laten tekenen en alles wat jullie bespreken als vertrouwelijk te bestempelen. Zo voorkom je dat een partij bijvoorbeeld gegevens deelt met je concurrenten of erger nog informatie aan derden verkoopt. Ook als je met investeerders gaat praten is het slim om een verklaring op te stellen en te laten ondertekenen.

Een geheimhoudingsverklaring om klanten te beschermen

Een geheimhoudingsverklaring kun je ook gebruiken om je klanten te beschermen. Je kunt je werknemers een verklaring laten tekenen dat ze geen gegevens van klanten naar buiten mogen brengen of dat ze niet onder persoonlijke titel contact kunnen opnemen met klanten. Zo hou je de gegevens van je klanten veilig en voorkom je dat klanten onnodig worden lastig gevallen. Dit is in het belang van beide partijen en houdt een relatie goed en maakt dat je het vertrouwen van een klant wint en behoudt.

Als je je gegevens wilt beschermen

Verder kan een geheimhoudingsverklaring handig zijn als je gegevens wilt beschermen. Dat kan van alles zijn. Van vertrouwelijke financiële cijfers of prognoses die niet voor de buitenwereld bestemd zijn tot gegevens over leveranciers en andere relaties. Je bepaalt zelf welke cijfers je niet aan de grote klok wilt hangen. Ben je bezig met de lancering van een nieuw product of een nieuwe dienst dan kun je ook een tijdelijke geheimhoudingsverklaring opstellen om ervoor te zorgen dat niemand gegevens over de nieuwe dienst of het nieuwe product naar buiten brengt tot na de lancering. Daarna vervalt de verklaring.

Een geheimhoudingsverklaring om intellectueel eigendom te beschermen

In een geheimhoudingsverklaring kun je ook vastleggen dat je intellectueel eigendom binnenskamers blijft. Zo bescherm je recepturen of de inhoud van een training voor misbruik van derden. Dit is echter wat anders dan het vastleggen van een patent. Met een verklaring kun je vastleggen dat bijvoorbeeld medewerkers jouw intellectueel eigendom niet op eigen houtje kunnen gebruiken of delen met de buitenwereld. Het is dan van belang dat je de zaken juist formuleert en we raden je aan om dan een expert van Rocket Lawyer met je mee te laten kijken.