Weirdmakers
Image default
Zakelijke dienstverlening

Dakkapel kopen: wat je moet weten voor de beste keuze

De aanschaf van een dakkapel is steeds meer in trek. Dat is terug te zien in het aanbod en de hoeveelheid aanbieders van het plaatsen van dakkapellen. Steeds meer mensen ervaren de extra ruimte die een dakkapel kan bieden in een woning. Maar waar moet je nu op letten bij een dakkapel kopen?

Afmetingen

Het is allereerst belangrijk dat je van te voren zo nauwkeurig mogelijk inschat wat de afmetingen en vormgeving van jouw dakkapel gaat worden. Dit is niet alleen belangrijk voor de aanbieder van de dakkapel, maar ook voor de vraag of je een vergunning nodig hebt. Als een dakkapel bijvoorbeeld hoger is dan 1,75 meter, zal je daar een vergunning voor moeten aanvragen. Zoek dit dus zorgvuldig uit, zodat je achteraf niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Materiaal

Vrijwel ieder dakkapel zal een binnenwerk hebben van hout of ijzer. Maar voor de afwerking kan tussen diverse materialen worden gekozen. De meest voorkomende opties zijn hout, kunststof en polyester. Zo is kunststof erg populair omdat het betaalbaar is en eenvoudig in onderhoud. Hout heeft een traditionele uitstraling en kan in alle kleuren worden geschilderd. Polyester is wat duurder, maar ook duurzaam met minder kans op lekkages en schade. Je kan de materiaalkeuze dus af laten hangen van smaak maar ook van praktische en financiële overwegingen.

Ontwerp

Verder dienen er nog andere keuzes te worden gemaakt in het kader van het ontwerp van de dakkapel. Wil je een plat of schuin dak? Een plat dak is vaak populair, omdat dit goedkoper is. Deze vormgeving sluit ook natuurlijker aan op de dakconstructie. Een schuin dak is wat duurder, maar is vaak ook wat duurzamer omdat water en vuil er direct vanaf spoelen. Wat voor soort ramen en kozijnen wil je? Wil je vaste ramen of draaikiepramen? Zo zijn er genoeg opties om over na te denken. En vergeet niet om voor jouw wensen even te checken of daar misschien een vergunning voor nodig is.

Plaatsing

Tot slot is het nog een overweging waard hoe je het dakkapel graag geplaatst zou zien. Bij een dakkapel op maat zetten de vakmannen het dakkapel stap voor stap op het dak van jouw woning. Dit betekent wel dat je een paar dagen in de troep zal zitten. Je kan ook kiezen voor een prefab dakkapel. Deze wordt van te voren helemaal in elkaar gezet en wordt in slechts één dag met een kraan op het dak gehesen. Je krijgt dan wel een meer gestandaardiseerde dakkapel waarvan je een soortgelijke variant op vele andere woningen zal tegenkomen.

Weloverwogen keuze

Zoals je ziet komt er nog best wel wat kijken bij de aanschaf van een dakkapel. Laat je daarom goed informeren en voorlichten en schakel een goede aannemer in voor de plaatsing. Na het maken van deze keuzes, kan jij gaan genieten van de extra ruimte die jouw dakkapel jou biedt