Weirdmakers
Image default
Woning en Tuin

Belgisch hardsteen is de regionale parel onder de natuurstenen

Net zoals marmer een natuursteen is dat wordt gedolven en geassocieerd met Italië, is Belgisch hardsteen een steensoort die werkelijk waar kenmerkend is voor de Ardennen. Het heeft een bijzondere blauw/grijze kleur en u vindt een verscheidenheid aan tinten terug. Hierdoor is geen enkele steen hetzelfde en is elke tegel, vensterbank of dakpan uniek. Belgisch hardsteen is een kalksteen dat bestaat uit een groot gehalte organisch materiaal. Het wordt ook wel arduin, kolenkalk of blauwe steen genoemd en wordt in onze regio bijzonder veel ingezet voor een verscheidenheid aan toepassingen. En dit is ook niet vreemd, want arduin is een uitzonderlijke natuursteensoort.

Belgisch hardsteen is levendig en uniek

Omdat Belgisch hardsteen uit organisch materiaal bestaat, is het goed mogelijk dat u er een fossiel in aantreft. Hierdoor komt het materiaal echt tot leven en krijgt u een kijk op de planten- en dierenwereld van miljoenen jaren geleden. Zou u bijvoorbeeld tuintegels aanschaffen van arduin, dan weet u bij voorbaat al dat geen enkele tegel hetzelfde is. Dat is een eigenschap die u bij gefabriceerde tegels van klei, keramiek of beton mist. Blauwe steen is duidelijk een natuurlijk materiaal en dat mag gezien worden.

Arduin is regionaal en natuurlijk

Een andere reden waarom Belgisch hardsteen bovenaan uw lijstje zal moeten staan bij het kiezen voor een materiaal, is dat het regionaal gewonnen wordt. Dat betekent dat de vervoersafstanden minimaal zijn en dat er dus een minimale hoeveelheid CO2 uitgestoten wordt voordat het bij u terecht komt. U haalt een natuurlijk materiaal in huis waar u vele tientallen jaren gebruik van kunt maken en dat de toekomstige generaties niet belast. Hierdoor is Belgisch hardsteen ook vanuit een milieutechnisch oogpunt een uitstekende keuze. Gaat u daarom naar Steenhouwerij Breti, vraag om advies en raad en zij kunnen u ongetwijfeld verder helpen bij uw specifieke behoeften.

https://breti.nl/