Weirdmakers
Image default
Woning en Tuin

Vijf tips voor helder vijverwater

In een mooie vijver zwemmen vaak de prachtigste vissen en groeien de mooiste planten. Ook de randafwerking van de vijver is een belangrijk detail. Of het nu een vijver vol goudvissen is of met Japanse koi karpers, het is fantastisch om ernaar te kijken. Wanneer het water goed helder is, zijn de vissen en de planten het beste zichtbaar. Maar al te vaak ontstaat er toch troebel water door bijvoorbeeld alg. De vissen zijn dan moeilijk te zien en dat is erg jammer natuurlijk. Hoe is het troebele water dan te voorkomen?

Een aantal manieren

Er zijn wel een aantal manieren om het water in de vijver goed schoon te houden. Het toverwoord bij uitstek is goed onderhoud van de gehele vijver. Dit is wel een erg allesomvattend ruim begrip. Daarom staan hieronder wat gerichtere tips om de waterkwaliteit in de vijver optimaal te houden.

Een goede vijverpomp

Om het water goed te filteren, is een goede vijverpomp van belang. Eentje die gericht is op de soort vijver waar het om gaat en die gericht is op de grootte van de vijver. Van een goede vijverpomp worden de filters regelmatig schoongemaakt en deze wordt jaarlijks goed nagekeken, schoongemaakt en waar nodig kunnen dan essentiële onderdelen worden vervangen. Zo blijft de pomp goed werken en blijft de conditie van het water goed.

Zuurstof

Voldoende zuurstof is heel belangrijk. Sowieso voor de vissen, zij hebben zuurstofrijk water nodig, maar ook om algengroei tegen te gaan. Zuurstof kan via verschillende manieren in het water worden toegevoegd, namelijk door middel van zuurstofplanten, een fontein, een waterval of een zuurstofpomp. Combineren van deze manieren kan natuurlijk ook.

Niet teveel vissen

Het is van belang dat het aantal vissen naar de grootte van de vijver is, met andere woorden, zorg dat er niet teveel vissen in de vijver wonen. Teveel vissen verontreinigen het water veel te snel en hier kan de vijverpomp niet tegenwerken. Het gevolg is troebel water en algengroei. Het is verstandig wanneer er teveel vissen in de vijver dreigen te komen, de populatie te minderen. Dit komt de waterkwaliteit ten goede.

Voeren naar het aantal vissen

Een fout die snel wordt gemaakt is het te veel voer geven aan de vissen. Overvoeren verontreinigd het vijverwater. Het is verstandig de vissen zoveel voer te geven dat ze het in een keer op kunnen en er niets in de vijver blijft drijven. Dit houdt het vijverwater aanmerkelijk schoner. 

Regelmatig de bodem schoonmaken

Een vijver heeft op veel vlakken jaarlijks onderhoud nodig. Zo is het verstandig de bodem van de vijver jaarlijks schoon te maken en bladeren, restanten van bladeren en overtollige drab weg te halen. Dit ook weer om de waterkwaliteit van de vijver te verbeteren en goed te houden. 

Er zijn wellicht nog meer manieren om het vijverwater helder te houden. Met bovenstaande tips en dus met name het goed onderhouden van de vijver, is het vijverwater goed helder te krijgen en te houden. Zo kan men veel plezier van de prachtige vissen en planten hebben.