Weirdmakers
Image default
Woning en Tuin

Bouwmateriaal uitgelicht: Plexiglas

Ben je op zoek naar een goede vervanger voor glas? Dan is Plexiglas het antwoord. Dit materiaal is sterker dan gewoon glas, is slagvast en heeft nog vele andere voordelen ten opzichte van glas. Het is namelijk ook nog eens een stuk goedkoper en lichter, waardoor het vele toepassingen heeft. Het is makkelijk te gebruiken, dus wanneer je van klussen houdt is het zeker de moeite waard om plexiglas te kopen. Welke toepassingen er zijn en welke voordelen plexiglas nog meer heeft? Lees snel verder.

 

Veel dezelfde eigenschappen als glas

Zoals gezegd heeft plexiglas vele toepassingen. Je kunt het gebruiken voor voorzetramen, als lichtkoepel of als bescherm- of achterwand. Er zijn ontelbaar veel websites te vinden waarop je inspiratie op kunt doen over alle mogelijkheden die je hebt met plexiglas. Omdat het goedkoper is dan glas, maar toch veelal dezelfde eigenschappen heeft, is het ook voor grote oppervlakten goed te gebruiken. En doordat het materiaal vrij licht is, werk je er ook een stuk makkelijker mee dan met glas. 

 

Het schoonmaken van plexiglas

Glas kan snel vuil worden en is soms lastig streep loos schoon te krijgen. Viezigheid hecht zich echter niet makkelijk aan plexiglas. Het wordt dus minder snel vies en het is daarnaast ook makkelijker schoon te maken. Let er wel op dat je hiervoor een zachte doek en de juiste schoonmaakmiddelen voor gebruikt. Helaas zie je wel snel krassen op plexiglas, dus ga er voorzichtig mee om. Zit er toch een kras op het oppervlak? Dan kun je dit in de meeste gevallen gelukkig wel weg krijgen.

 

Weinig kans op versplintering

Een ander groot voordeel van plexiglas, en de reden dat zo veel doe-het-zelvers fan zijn, is dat het veiliger is. Bij het bewerken van glas kan het versplinteren of breken. Dit kan gevaarlijk zijn wanneer je niet vaak werkt met het materiaal. Plexiglas breekt veel minder snel en de kans op versplintering is nihil. Ook als je niet vaak bewerkingen doet met dit materiaal, is het veilig om ermee te werken.

 

Lichtgewicht

Dan het gewicht. Glas is natuurlijk prachtig, maar het is wel zwaar. Plexiglas is ideaal wanneer je lichtgewicht materiaal nodig hebt. Bijvoorbeeld bij voorzetramen. Deze worden bijna nooit van glas gemaakt, omdat ze dan te zwaar worden en lastig in gebruik. Of bijvoorbeeld de ramen in campers. Deze zijn altijd van plexiglas. Stevig, maar wel licht.

 

Verkrijgbaarheid van plexiglas

Ben je overtuigd? Denk je dat plexiglas het materiaal is waar je naar op zoek bent? Dat is mooi, want de verkrijgbaarheid van plexiglas is ook nog eens goed. Bijvoorbeeld bij Van Viegen. Deze specialist in bouwmaterialen heeft een ruim assortiment plexiglas in verschillende diktes en kan daarnaast ook plexiglas op maat maken.

Gerelateerde artikelen

Ga voor kwaliteit en kies een Douglas overkapping

Op grote schaal glas polijsten

Dé ervaren expert voor tuinaanleg uit Brabant