Weirdmakers
Image default
Gezondheid

Stress en hartkloppingen: hoe het ontstaat en hoe kom je ervan af?

Stress en hartkloppingen: hoe het ontstaat en hoe kom je ervan af?

Hartkloppingen zijn een zeer vervelend, lichamelijk probleem. Je wordt er onrustig door wat het probleem alleen maar vergroot. Hoe pak je dit aan zodat je de vicieuze cirkel doorbreekt? Ten eerste is het belangrijk om een medische oorzaak uit te sluiten. Ga hiervoor naar je huisarts zodat deze je kan onderzoeken. Is er geen onderliggend, lichamelijk probleem? Dan kun je opgelucht ademhalen. Toch helpt dit je niet direct van de stress af en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken. Hoe pak je dit aan?

Hoe ontstaan hartkloppingen door stress?

Hartkloppingen ontstaan doordat je langdurig stress ervaart en zijn er dus niet van de één op de andere dag. Het maakt dat je lichaam in vecht- of vluchtstand wordt gebracht. Dit zorgt voor de aanmaak van adrenaline waardoor je bloeddruk wordt verhoogd en je ademhaling en hartslag versnellen. Dit heeft hartkloppingen tot gevolg die je een bijzonder vervelend en onrustig gevoel kunnen geven. Bovendien maakt dit het probleem vaak alleen maar erger: hartkloppingen zorgen voor stress, wat vervolgens weer tot meer onregelmatige bewegingen van je hart leidt.

Last van hartkloppingen? Dit kun je eraan doen

Wat kun je hieraan doen? Het verminderen van stress, en daarmee hartkloppingen, heeft zowel een lichamelijke als geestelijke component. Het is belangrijk om afleiding te zoeken. Richt je bijvoorbeeld op je ademhaling, door een hand op je onderbuik te leggen en enkele minuten goed in en uit te ademen. Zo ervaar je meer rust en verminder je het gevoel van stress. Ook het zoeken van afleiding door een gesprek met iemand aan te knopen helpt. Bel een vriend(in) of loop even bij een collega langs. Dit helpt je om je gedachten te verzetten.

Onderzoek de achterliggende oorzaak, desnoods met hulp

Ook in beweging komen is van groot belang. Door te bewegen maak je het gelukshormoon endorfine aan en wordt het stresshormoon verminderd. En dat is precies wat je wilt bereiken. Ook op een rustige manier leren ontspannen kan je helpen. Denk hierbij aan yoga, mindfulness of meditatie, waarbij je de handvatten krijgt om op stressvolle momenten tot rust te komen. Ten slotte is het van belang om de onderliggende oorzaak van het probleem te achterhalen. Alleen zo kun je de vicieuze cirkel écht doorbreken en de hartkloppingen verminderen. Kom je hier niet uit? Ga met een professional in gesprek.

https://liberi.nl/