Weirdmakers
Image default
Muziek

Een piano kopen: waar moet je op letten?

Een piano is een prachtig instrument, daar is bijna iedereen het wel over eens. Toch is een piano kopen niet iets dat je dagelijks zomaar even doet. Piano’s zijn er in vele verschillende uitvoeringen, kwaliteiten, maten en prijzen. Wellicht speel je al een aantal jaar piano en ben je nu op het punt gekomen dat je graag over wilt gaan tot het aanschaffen van een exemplaar voor bij jou thuis. Het kan natuurlijk ook zijn dat je al jaren professioneel pianospeler bent en dat je op zoek bent naar een mooie vleugel voor jouw concerten. In beide gevallen is het goed om je eens goed te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die er bestaan als je een piano kopen wil. We vertellen je er graag wat meer over in dit artikel over de piano.

Een instrument als geen ander

Natuurlijk zijn er vele verschillende soorten instrumenten, elk op hun eigen manier bijzonder. Toch wordt de piano door velen beschouwd als een zeer bijzonder instrument. De klanken die door de piano worden voortgebracht worden door grote groepen mensen als zeer aangenaam ervaren. Ook is het zo dat je met de piano een enorme diversiteit aan klanken en toonhoogten kunt bereiken. De mogelijkheden voor het maken en componeren van muziek zijn dan ook bijzonder groot met dit instrument. Dit kan voor vele mensen een reden zijn om zich af te vragen of een piano kopen iets voor hun is.

Een piano of een vleugel?

Een van de belangrijke dingen die je moet weten als je een piano kopen overweegt is of je op zoek bent naar een piano of een zogenaamde vleugel. Het is dan ook belangrijk goed te weten wat het verschil is tussen deze twee varianten van de piano. De gewone piano, ook wel de huiskamerpiano of de buffetpiano genoemd, is een rechtopstaande klankkast met verticale snaren erin. Dit heeft als groot voordeel dat deze piano een stuk compacter is. Hierdoor is deze versie meer geschikt voor het gebruik in de huiselijke sfeer. Bijkomend effect is dat deze piano minder volume voortbrengt dan de vleugel. Dit komt omdat de vleugel een grotere, horizontale klankkast heeft. Deze vleugel neemt meer ruimte in maar produceert ook meer volume, zodat hij grotere ruimtes kan vullen met mooie klanken. Wil je dus een piano kopen, vraag je dan af of je een gewone piano of een vleugel wilt hebben.

Een piano kopen: waar doe je dat?

Als je overtuigd bent dat een piano kopen iets voor jou is, is het natuurlijk wel van belang een goede winkel te vinden om jouw nieuwe piano aan te schaffen. Er zijn vele verschillende merken piano’s te verkrijgen in vele verschillende prijsklassen. Daarom is het van belang je goed te verdiepen in welke soorten piano’s in een bepaalde winkel verkocht worden. Vervolgens is het een goed idee je in een aantal winkels goed te laten adviseren over welke piano kopen voor jou een goed idee is en waarom. Een piano is immers een behoorlijke aankoop en natuurlijk is het van belang dat je een piano koopt die goed aansluit op jouw speelstijl en wensen.