Weirdmakers
Image default
Muziek

Bösendorfer: De langzaamste pianobouwers ter wereld

Sinds de eerste Bösendorfer-piano in 1829 werd gebouwd, zijn er minder dan 50.000 gemaakt. Dit merk maakt gemiddeld slechts minder dan 300 piano’s per jaar sinds de oprichting van het bedrijf. Tegenwoordig maakt de fabriek maar liefst 400 vleugels per jaar en heeft het ongeveer 150 medewerkers in dienst. Dit betekent dat de medewerkers minder dan 3 piano’s per jaar bouwen, terwijl dit bij andere piano-merken makkelijk twee keer zoveel is. Een Bösendorfer-piano is ongeveer 62 weken in productie. Als de tijd die aan het verouderen van het hout en de plaat is besteed, is de tijd om een Bösendorfer-vleugel te maken ongeveer 5 jaar. Elk jaar worden er minder dan 300 piano’s naar de Verenigde Staten gebracht.

Een proces van ouderwets handwerk

De traditie van ouderwets handwerk staat centraal in de filosofie van het merk. Het is een handelsmerk die over de hele wereld beroemd is geworden. Over het algemeen vereist handwerk extreme aandacht voor detail en maximale kwaliteitscontrole. Elke piano heeft een uniek werknummer dat vanaf het begin van de constructie op de meeste instrument-onderdelen te vinden is. Elke piano die op deze manier wordt gemaakt is anders. Een technicus heeft ten minste 12 jaar nodig om van leerling naar gezel, vervolgens naar ambachtsman en tenslotte naar de functie van voorman te evolueren. Dit opleidingsproces combineert uitgebreide theoretische training en fabriekservaring in alle fasen van de pianobouw.

Het aanschaffen van een Bösendorfer

Het aanschaffen van een Bösendorfer is een aankoop die u niet binnen een dag maakt. Zoals beschreven wordt is deze piano een echt vakmanschap wat u in alle elementen van het ontwerp terug ziet komen. Voordat u deze piano wilt bestellen, is het zeker aan te raden om langs te gaan bij een winkel zodat u de piano zelf kunt ervaren. Bij Evert Snel heeft u de mogelijkheid om dit te doen. Het grote voordeel is dat u vooraf via de online site het assortiment van Evert Snel kunt scannen, zodat u weet of u een piano of vleugel vindt die past bij uw wensen en budget.

https://www.evertsnel.nl/