Weirdmakers
Image default
Banen en opleidingen

Weggaan tijdens de proeftijd – een smet op uw carrière?

vacatures

Angst voordat ik aan een nieuwe baan begint, wordt vaak in verband gebracht met angst: “Wat als ik de proeftijd niet haal?” Maar het komt ook voor dat de werkgever de proeftijd niet haalt. Alleen is het voor een werknemer in deze zaak meestal moeilijker om afscheid van hem te nemen dan voor een werkgever – met een werknemer die niet aan de verwachtingen voldeed. Het wordt belemmerd door de angst dat het werkboek en de cv door zo’n korte vermelding “bedorven” zullen zijn bij het vinden van een andere baan. Wat als iedereen denkt dat je de proeftijd niet hebt gehaald? We zoeken uit of dit echt zo is.
Irina Khomenko
Irina Khomenko
loopbaanadviseur, hoofd HR-projecten
Stel je voor: je gaat naar een nieuwe werkplek, anticipeert op coole taken, droomt ervan nieuwe collega’s te ontmoeten. Maar al in de eerste uren is er een verontrustend gevoel: “Wat als ik een verkeerde keuze heb gemaakt?”

Voorbeeld 1. Camilla koos het bedrijf voornamelijk vanwege de persoonlijkheid van de manager met wie ze wilde werken. Maar op de allereerste dag bij een nieuwe baan hoorde ik dat de manager het bedrijf binnen een week verliet.
Voorbeeld 2. Het was een verrassing voor Svetlana op de eerste dag dat ze naar haar werk ging dat haar werkplek in een ander kantoor zou zijn – niet zo gezellig en comfortabel als het kantoor waar het interview werd afgenomen, en het zal aanzienlijk meer tijd kosten om daar te komen dan ze bereid is te besteden …
Voorbeeld 3. Pas na het ontvangen van een arbeidsovereenkomst voor ondertekening, ontdekte Sergei dat het salaris minder is dan de helft van het maandinkomen dat hem tijdens het sollicitatiegesprek was beloofd, de rest zijn bonussen waarvan de betaling niet is gegarandeerd. Het niveau van het maandelijks inkomen zonder bonus paste helemaal niet bij hem.
Nog steeds geluk als je erachter komt dat alles niet is zoals het leek tijdens het interview, het is je gelukt op de allereerste dag voordat je een vermelding in je werkboek kreeg. Je kunt gewoon weggaan en je deze ervaring niet herinneren, alleen spijt van de tijd die je hebt doorgebracht. Maar wat als er later sterke twijfels ontstaan ​​over de juiste werkkeuze – in de eerste week of de eerste maanden, wanneer je je verdiept in de “binnenkeuken”? In dit stadium vertrekken is psychologisch moeilijker.

Voorbeeld 4. Anton, een financieel manager, realiseerde zich de eerste dagen op een nieuwe plek dat het werken met Big Data, waarvoor hij hier een baan kreeg, hier niet eens stinkt. Eerst moet je orde op zaken stellen op de afdeling, waar het team voor de derde keer in een jaar tijd is veranderd.
Voorbeeld 5. Olga begon een nieuwe baan in een bedrijf waar ze lang van had gedroomd om te krijgen, en in de eerste maand was ze teleurgesteld. Ze had een grote hekel aan haar collega’s van de afdeling en hun communicatiestijl met elkaar en met haar. Ze voelde zich een vreemde en besefte dat ze hier nooit wortel zou schieten.
Waarom is het moeilijk om “het gewoon te nemen en te vertrekken”?
Tegen de tijd dat je aan het werk gaat, ben je het proces om het te vinden waarschijnlijk al beu, misschien heb je verschillende interviews gehad bij verschillende bedrijven. Een baan vinden is een energie-intensieve taak. Het is meestal moeilijk om u voor te stellen dat u opnieuw moet beginnen. En het enthousiasme droogt op, de gedachten komen op: “Wat als nergens beter wordt?”.

Als je omwille van deze baan een andere baan opzegt, nadat je je voormalige collega’s hebt verteld wat voor een geweldig aanbod je hebt gekregen, dan is het des te moeilijker om je nieuwe baan onmiddellijk te verlaten. En het is niet altijd mogelijk om erachter te komen hoe gefundeerd angst is. Als het team, de leider, de interne orde je niet beviel, bleek de last meer te zijn dan je had verwacht, misschien is het uit gewoonte, en dan ‘als je het verdraagt, word je verliefd’, krijg je betrokken en het wordt gemakkelijker?

Volgens veel psychologen, sociologen en HR-specialisten duurt de aanpassing aan een nieuwe werkplek en het wennen aan de bedrijfscultuur gemiddeld zes maanden. In de eerste maand is het moeilijk om je indrukken objectief in te schatten, want letterlijk alles is moeilijk in de eerste maand.

Natuurlijk mogen zaken als grove misleiding, schending van rechten, beledigingen, het overschrijden van persoonlijke grenzen een dag lang niet worden getolereerd. In de hierboven beschreven situaties zijn dit voorbeelden 2 en 3. In voorbeeld 4 lijken er ook tekenen van misleiding te zijn, hoewel het mogelijk is dat Anton zelf in de interviewfase niet volledig begreep in welke omstandigheden zijn naam zich bevond. Er zijn tekenen van problemen in het bedrijf (regelmatige teamwisselingen), maar er is mogelijk ruimte voor groei.

Maar het is niet de moeite waard om te zwijgen over minder flagrante redenen van ongemak, evenals het feit dat uw verwachtingen, die zich ontwikkelden tijdens het maken van overeenkomsten, afweken van de werkelijkheid. De eerste maanden van je werk in het bedrijf zijn aanpassing. In serieuze bedrijven begrijpen managers en HR-specialisten dit. Vertel hen over uw ongemak, twijfels, vermoedens. Bedrijven met een sterke bedrijfscultuur zullen u ondersteunen. En als u daarop een negatieve reactie krijgt, wordt dit een extra basis voor conclusies.

Hoe weet je of het de moeite waard is om te vertrekken?
Alina Mudraya, COO van het wervingsbureau Values ​​Value, raadt u allereerst aan te erkennen dat u, net als ieder ander, het recht heeft om fouten te maken.

Voor zichzelf identificeerde Alina twee belangrijke indicatoren van zelfbewustzijn waarop ze zich zou moeten baseren bij de beslissing om te vertrekken of te blijven in de hoop zich aan te passen.

Interne indicatoren
Denk aan uw kennissen en vrienden die werken waar u geen dag zou kunnen doorbrengen. Uw indrukken kunnen drastisch verschillen van die van uw vriend, ook al is het bedrijf hetzelfde en veranderen de werkomstandigheden niet. Let op wat er met je gebeurt.

De expert raadt aan om bij te houden hoe uw emoties, gedachten en sensaties veranderen in de eerste dagen, eerste weken en maanden op een nieuwe plaats:

Is er vooruitgang en voel je je prettiger (duidelijker, rustiger) in een nieuw bedrijf? Dus de uitdaging wordt geaccepteerd – je hebt genoeg middelen om de nieuwe ervaring onder de knie te krijgen.
Wordt het alleen maar erger, meer stress en meer frustratie? Blijkbaar zou ontslag de beste oplossing zijn.
Maar bedenk, voordat u het bedrijf verlaat, waarom het zo belangrijk voor u was om redenen te vinden om te vertrekken of te blijven? Als de reden voor de klacht voor u volkomen onaanvaardbaar was, zou u dan waarschijnlijk meteen vertrekken? Als de moeilijkheden te overkomen zijn, raadt Alina de Wijze aan om het gezegde te onthouden: “Wie wil, hij zoekt naar kansen, wie wil niet – zoekt naar redenen.”

Externe indicatoren
Probeer objectief de omstandigheden die u niet prettig vond in het bedrijf te vergelijken met die van andere werkgevers. Vraag kennissen uit uw professionele kring hoe het met hen gaat, lees wat er op de arbeidsmarkt bij u in de buurt speelt, wat de trends zijn.

Observeer uw collega’s en uw omgeving in het algemeen. Wat voor relatie heb je met hen? Hoe denken ze (meestal) over de omstandigheden in het bedrijf?

Vraag nieuwe collega’s en management om feedback – wat is hun indruk van u en uw capaciteiten, potentieel? Onthoud ook dat u het volste recht heeft om alle twijfels en onjuistheden in de overeenkomsten op te helderen, en wanneer de overeenkomsten worden geschonden, moet u dit aangeven!

Als je zeker niet moet blijven hangen
Natalia Dubinnikova, loopbaanadviseur, adviseert om de beslissing niet uit te stellen in de volgende gevallen:

Het niet nakomen van afspraken door de werkgever. Meestal geldt dit voor lonen en registratie. “Werk een paar maanden bij ons, als we zien dat je geschikt bent, dan zullen we het officieel formaliseren, het salaris verhogen, een bonus vastleggen” – als de werkgever dergelijke gesprekken voert, adviseert Natalya moedig afscheid te nemen en te vertrekken . Dit is een hopeloos verhaal. Maar als alles niet helemaal is verlopen zoals u zich had voorgesteld, hoewel niemand u iets anders heeft beloofd (u dacht bijvoorbeeld dat de belasting minder is en de functionaliteit interessanter), dan moet u hier verder gaan van hoe fundamenteel belangrijk voor u is is dat op wat je hebt afgestemd.

Natalia werkte jarenlang als de enige technische schrijver in een klein bedrijf, ze was bekend en geliefd, er verschenen altijd interessante projecten. Er waren echter geen groeivooruitzichten. Op een dag kreeg ze een uitnodiging van een groot fintech-bedrijf en ging uit pure nieuwsgierigheid naar een interview. Ze kreeg vrijwel direct de functie van hoofd van de afdeling technisch schrijven en een salaris dat 20% hoger lag dan het huidige.
Toen Natalya aan een nieuwe baan begon, bleek alles “een beetje verkeerd” te zijn: hoewel de felbegeerde regel “afdelingshoofd” in haar werkboek verscheen, had ze geen team. Volgens de HR-manager zou het team over ongeveer zes maanden worden aangeworven. Het beloofde salaris werd verdeeld in een salaris en een kwartaalbonus. Het bleek dat Natalia niets had gewonnen van de overgang. Bovendien had het nieuwe bedrijf strengere regels dan die waaraan ze gewend was: het was noodzakelijk om strikt om 9.00 uur op het werk aan te komen, ongeacht hoe laat de werkdag gisteren eindigde – om 18.00 uur of 22.00 uur. Ze kregen een boete omdat ze te laat waren.
Twee weken later verzamelde Natalya op een nieuwe plek moed en belde ze haar voormalige werkgever. Ze hebben nog geen vervanger voor haar gevonden en ze is blij teruggekeerd.
U kunt geen communicatie tot stand brengen met het team en de leider. We brengen het grootste deel van ons leven op het werk door, dus het is erg belangrijk dat de relaties met mensen en de sfeer binnen comfortabel zijn. Als newbie werd je begroet met een opmerkelijk onvriendelijke ontvangst? Zie je dat het team een ​​moeilijke conflictsituatie heeft waarvan het onmogelijk is om te abstraheren? Heeft de leider een buitengewoon moeilijk karakter? En dit alles is een hoop stress voor jou? Het is onwaarschijnlijk dat u aan zo’n ongezonde omgeving zult wennen, en u moet het niet doen.

Uw bedrijfscultuur wijst u af. “Dit is direct voelbaar”, legt Natalia Dubinnikova uit. – In mijn praktijk waren er gevallen dat er elke werkdag begon met een constructie. Alle medewerkers moesten op een bepaald tijdstip in de rij staan ​​en wachten op de komst van het hoofd (het was een Koreaans bedrijf). Niet iedereen is hier klaar voor. “

Zal dit verhaal uw volgende baan verstoren?
Soms, in een situatie waarin er niet de minste twijfel over bestaat dat u zich bij het kiezen van een baan vergiste, verhindert de angst om gebrandmerkt te worden als een “flyer” die niet weet wat hij wil, of die de proeftijd niet heeft gehaald, u om snel te vertrekken. Het is geen geheim dat werkgevers wantrouwend staan ​​tegenover kortetermijnkandidaten. Hoe zoek je een nieuwe baan met zo’n “plek” als het niet meer mogelijk is om terug te keren naar de oude?

Het verlaten van de proeftijd is geen ramp. Loopbaanadviseur Ekaterina Troitskaya beveelt, als reactie op dergelijke angsten, aan om te onthouden: het concept zelf van een proeftijd impliceert dat niet alleen de werkgever jou evalueert, maar ook jou.

Volgens de arbeidswet hoef je de werkgever in geval van ontslag tijdens de proeftijd slechts drie dagen van tevoren te waarschuwen, en niet zoals gewoonlijk twee weken. En deze regel verscheen met een reden.

“Helaas is niet alles over het werk en de kenmerken van het bedrijf te formuleren in de functieomschrijving en tijdens het sollicitatiegesprek te vertellen. Er is informatie die gewoon ongepast is om eruit te halen, maar er zijn dingen die ze niet zeggen, omdat ze die als onbeduidend beschouwen, hoewel ze voor sommige van de sollicitanten belangrijk zijn, van invloed zijn op het werkproces en het persoonlijke resultaat, zegt Natalya. – Zelfs als de toekomstige werkgever niet opzettelijk informatie misleidt en verkeerd voorstelt, hebben sollicitanten nog steeds een vrij groot “grijs” veld. Binnenin kunnen er factoren zijn die cruciaal zijn om te beslissen of u in dit bedrijf wilt werken. De proeftijd bestaat ook om in dit vakgebied rond te kijken. Hoe eerder je beseft dat deze plek niets voor jou is, hoe beter. Je carrière zal er niet baat bij hebben om hier lang te blijven. ‘

Dit is geen beroepsvlek. Maak je niet al te veel zorgen over een geschiedenis van mislukte dienstverband. Elke adequate werkgever begrijpt dat in een situatie waarin verwachtingen verschillen van de werkelijkheid, iedereen dat kan zijn, zelfs de beste werknemer. Dit is geen reden om uw professionele reputatie als aangetast te beschouwen.

“Je hoeft je niet te schamen voor de korte werkperiode in het bedrijf”, is Natalia Dubinnikova het met haar collega eens. – Om eerlijk te zijn, zou ik het niet eens vermelden in mijn cv. Een potentiële werkgever is geïnteresseerd in uw resultaten, niet in een formele lijst met banen, maar u kunt nauwelijks praten over resultaten in 1-2 maanden. Als u tijdens een interview een vraag wordt gesteld over deze periode, beantwoord dan eerlijk maar nauwkeurig. Geloof me, de volgende werkgever zou veel vreemder lijken dat je een jaar lang een gehate baan hebt volbracht alleen voor een regel in je cv en geen resultaat opleverde. “

Wat te zeggen als u naar die ervaring werd gevraagd. “Je moet natuurlijk op elk specifiek geval voortbouwen en er is geen universeel advies”, zegt Ekaterina Troitskaya. – Maar er zijn twee principes die belangrijk zijn voor elk interview: om eerlijk te zijn, maar niet te veel te zeggen. Als u de echte reden van uw vertrek noemt, dan dient dit als een soort verzekering tegen het feit dat de situatie zich in de volgende plaats niet zal herhalen. Voor een nieuwe werkgever laat dit verhaal meteen zien wat je precies niet tolereert. “

In dit geval noemt Catherine alle waardeoordelen over de vroegere werkgever, de overgang naar persoonlijkheden, evenals pogingen om iemand de schuld te geven als onnodige informatie. Zelfkastijding is ook ongepast. “Zelfs als je denkt dat je jezelf die keer vergist hebt, trek dan conclusies en herhaal je fouten niet. Ja, het is belangrijk om de waarheid te spreken en open te zijn tijdens een interview, maar je moet het niet verwarren met bekentenis ”, vat Ekaterina samen.

Bekijk dit verhaal als een beleving – je weet nu nog beter wat bij je past in werkprocessen en wat niet. Succesvol zoeken!

https://www.vindazo.be