Weirdmakers
Image default
Sport

Welke personal trainer opleiding moet ik volgen?

Een personal trainer wordt je niet zomaar. Je hebt hier speciale opleidingen voor die je moet volgen. Dit zijn de Fitnesstrainer A en B opleidingen. Daarnaast kun je een sportopleiding volgen in de medische richting. Deze opleiding wordt de NASM opleiding genoemd. De NASM opleiding is Europees erkend. Er zijn verschillende manieren waarop je deze opleiding kunt volgen. Zo bestaan er verschillende thuisstudies die je kunt doen en waarbij je deze kunt combineren met praktijklessen op locatie. Daarnaast kun je de opleiding ook voltijds op school studeren. Zodra je de opleiding afgerond hebt, heb je verschillende vaardigheden opgedaan die je kunt inzetten als personal trainer.

De inhoud van de NASM opleiding

NASM staat voor National Academy of Sports Medicine. Bij deze studie draait het allemaal om wetenschappelijke richtlijnen en principes die van toepassing zijn op het bewegen. Er wordt duidelijk les gegeven in hoe je de persoonlijke doelen van de klanten bij kunt houden en wat ervoor nodig is om deze doelen te behalen. Tijdens de studie doe je praktische ervaring op bij het doen van testen en metingen. Daarnaast leer je er over het samenstellen van persoonlijke programma’s en het werken uit een geïntegreerd trainingsconcept. De trainingen maken allemaal onderdeel uit van een progressief systeem. Dit systeem is gebaseerd op wetenschappelijke onderbouwde richtlijnen.

Voor wie is deze training?

Als je in het bezit bent van een Fitness A of een Fitness B diploma (of een andere relevante opleiding hebt afgerond), dan kun je een aanmelding doen voor de NASM Personal trainer opleiding. Daarnaast moet je aan kunnen tonen dat je basiskennis Anatomie, Fysiologie en Trainingsleer beheerst. Deze studie is vooral bedoeld voor mensen die een baan willen als een erkende personal trainer en wellicht een eigen bedrijf willen beginnen in personal training.

Het werk van een personal trainer heeft allemaal te maken met het begeleiden van mensen in de spotschool of in het fitnesscentrum. Je begeleidt deze mensen persoonlijk, waardoor ze nog makkelijker hun doelen kunnen bereiken en sneller fit kunnen worden. Je bent gespecialiseerd in sporten en kan daardoor de uiteenlopendste individuele sporters en groepen begeleiden in de sportoefeningen die ze uitvoeren. Je komt te werken in sportscholen, bij mensen thuis of zelfs in de buitenlucht.

Personal training

Fitnesstrainer A en B

Om fitnessinstructeur te worden, heb je een fitnessopleiding nodig. Je kunt kiezen uit een Fitnesstrainer A en een Fitnesstrainer B opleiding. A geeft je bevoegdheid om zelfstandig sporttrainingen te geven aan groepen of aan individuele sporters. Dit betreft een MBO 3 opleiding en de examinering voor deze opleiding wordt uitgevoerd door Fit!vak. Dit is de brancheorganisatie van de erkende sport- en bewegingscentra in Nederland. De B opleiding is een Mbo-4-opleiding en kan zelfs worden gevolgd op hbo-niveau.  Met een afgemaakte Fitnesstrainer B opleiding heb je de mogelijkheid om gevorderde groepen en individuele sporters naar een nog hoger niveau te begeleiden. Ook deze opleiding zal worden afgerond met een examen dat wordt uitgevoerd door Fit!vak.

Naast deze opleidingen voor personal trainers, heb je ook andere sportopleidingen waar je eventueel mee zou kunnen beginnen. Je kunt hierbij denken aan Sport- en bewegingsleider op Mbo-niveau 2. Ook zijn de opleidingen voor Sport- en bewegingscoördinator en Sport, gezondheid en vrije tijd mogelijk. 

Als personal trainer ben je niet alleen zelf goed bezig met je gezondheid, maar help je ook anderen gezond te blijven.