Weirdmakers
Image default
Financieel

Optimaal je camper verzekeren? Dat doe je met deze tips!

Een camper is een geweldige uitvinding. Voor bijzonder veel mensen geldt dat ze tijdens hun vakantie bij voorkeur niet vastgeroest willen zitten op één enkele locatie. Dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Hoe pak je dat nu namelijk precies aan in de praktijk? Zeer eenvoudig, namelijk door er met een camper op uit te trekken! Het aanschaffen van een dergelijke camper is natuurlijk nog maar het begin. Je zal er immers rekening mee willen houden dat een dergelijk voertuig over een behoorlijk significante waarde beschikt. Deze waarde zal je net als deze van de inboedel uiteraard graag willen dekken. Je camper verzekeren is daarom een uitstekende keuze. Wat je hier nu precies over dient te weten laten we je zeer graag hieronder ontdekken.

Tip 1: Je camper verzekeren is iets waar je goed over na moet denken

Het verzekeren van een camper lijkt in eerste instantie een koud kunstje te zijn. Toch is het dat eigenlijk niet echt. In vergelijking met het afsluiten van een gewone autoverzekering zal je dan ook kunnen vaststellen dat een camper verzekeren toch wel wat meer voeten in de aarde heeft. Dat is het gevolg van verschillende factoren. Het stukje hieronder zal bijvoorbeeld duidelijk maken dat je een camperverzekering bezwaarlijk kan bestempelen als een gewone autoverzekering, integendeel.

Bij het verzekeren van een camper dien je dan ook niet alleen maar rekening te houden met het auto-onderdeel, daarnaast zijn er ook nog heel wat andere dekkingen waar je aan moet denken. Eén van deze dekkingen heeft bijvoorbeeld betrekking tot de bijstand die je mogelijks nodig kan hebben in het buitenland. Bovendien geldt voor een camper verzekering eveneens dat er niet zelden een bepaalde beperking voor geldt voor het aantal kilometers dat je op jaarbasis mag rijden. Het is uiteraard zeer belangrijk om je van al deze voorwaarden goed bewust te zijn om mogelijke problemen te kunnen voorkomen. Hier goed over nadenken is dus zeker een must.

Tip 2: Een camperverzekering is geen standaard autoverzekering

Een grote fout die door veel mensen wordt gemaakt is dat ze ervan uit gaan dat een camperverzekering eigenlijk gelijk staat aan een gewone autoverzekering. Dat is zeker niet het geval. Voor een standaard autoverzekering geldt immers dat je alleen maar een keuze moet maken tussen:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. De allriskverzekering;

Bij een camper verzekeren zit dat toch net even anders. Uiteraard zal je ook de hierboven terug te vinden keuze moeten maken, maar dat is niet alles. Daarenboven is het immers tevens zo dat er nog andere keuzes dienen te worden gemaakt. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de keuze voor bijstand in het buitenland. Of wat bovendien ook te denken van een dekking voor de inzittenden van het voertuig? De kans is namelijk best groot dat je er eens met het hele gezin of zelfs een deel van de familie op uit zal trekken met de camper. Hoe het ook zij, het mag duidelijk zijn dat er bij een camperverzekering afsluiten toch echt wel veel meer aandachtspunten van toepassing zijn.

Tip 3: Kies voor een optimale premiebetaling

Je camper verzekeren kan afhankelijk van bepaalde keuzes die je hebt gemaakt relatief duur uitvallen. Gelukkig is het zo dat er op de markt tal van verschillende manieren bestaan om dit op te lossen. In eerste instantie hoeft de premie van je camperverzekering doorgaans niet verplicht in één keer voor een volledig jaar te worden betaald. Het merendeel van de verzekeraars maken het dan ook mogelijk om de premie per maand of bijvoorbeeld per kwartaal te betalen. Dat is altijd interessant. Toch is het zo dat je hier wel mee moet opletten. Voor verschillende verzekeraars geldt dat ze een gespreide premiebetaling dan wel mogen aanbieden, ze brengen er wel extra kosten voor in rekening. Het is dus mogelijk dat het spreiden van je premie je extra geld gaat kosten.

Tip 4: Controleer welke vergoeding er is bij totaalverlies

Bij je camper verzekeren is het in de praktijk altijd een goed idee om te controleren welk type dekking er wordt gegeven bij totaalverlies. Op dit vlak kan er sprake zijn van drie dekkingen:

  1. Volgens nieuwwaarde;
  2. Volgens aanschafwaarde;
  3. Volgens dagwaarde;

Bovenstaande is niet alleen van belang voor de vergoeding die je bij totaalverlies zal ontvangen, daarnaast zal je tevens kunnen vaststellen dat dit sterk bepalend zal zijn voor de kostprijs die is verbonden aan je camperverzekering. Hoe je jouw camper op dit vlak het beste laat verzekeren is in de praktijk altijd afhankelijk van onder meer de exacte waarde waar het voertuig over beschikt.

Tip 5: Is de inboedel standaard meeverzekerd of niet?

Voor het merendeel van de mensen geldt dat ze uiteraard over een inboedelverzekering beschikken. Voor deze verzekering geldt evenwel dat ze louter en alleen de inboedel verzekert die zich in de woning bevindt. Met andere woorden, de inboedel die zich buiten de woning bevindt is niet standaard verzekert tegen niet alleen schade, maar ook niet tegen diefstal. Dat is best vervelend.

Bij een camper verzekeren is het omwille van bovenstaande zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat je ook de inboedel laat meeverzekeren. Dat is zeker niet altijd het geval. Bekijk dus altijd bij het afsluiten van een camperverzekering of er ook een dekking is voorzien voor de inboedel en indien ja tot welke waarde deze dekking een tussenkomst van de verzekeraar voorziet. Heel wat mensen besteden hier in eerste instantie geen aandacht aan, maar het is wel zeer belangrijk.

Tip 6: Je camperverzekering vergelijken is altijd een goed idee

De periodieke verzekeringspremie die je moet betalen voor je camper verzekeren kan in de praktijk best stevig oplopen. Gelukkig is het zo dat er heel wat verzekeraars op de markt zijn terug te vinden die je de mogelijkheid bieden om een verzekering voor je camper af te sluiten. Het loont dan ook zeker de moeite om even een vergelijking uit te voeren voordat je daadwerkelijk tot het afsluiten overgaat. Wil jij in de praktijk ook met zekerheid kunnen rekenen op de laagst mogelijke kosten voor het verzekeren van jouw camper? Dan is een vergelijking uitvoeren altijd warm aanbevolen.