Weirdmakers
Image default
Aanbiedingen

Top dingen die je kan doen om je huis energie-efficiënter te maken!

Als je denkt aan energie-efficiëntie in huis, denk je waarschijnlijk aan verlichting, isolatie en apparaten. Maar er zijn zoveel meer manieren waarop je het huis energiezuiniger kunt maken. Van het vervangen van oude ramen door nieuwe tot het installeren van een slimme thermostaat, het nemen van deze kleine stappen zal het energieverbruik en de kosten verminderen. Deze kleine veranderingen in de manier waarop je thuis leeft, kunnen een grote impact hebben op hoeveel energie je elke dag gebruikt. Volg deze tips om je huis energiezuiniger te maken en de kosten op de lange termijn te verlagen:

 

Vervang je gloeilampen

Verlichting is verantwoordelijk voor ongeveer 10% van het energieverbruik in een huis. Daarom is het belangrijk om lampen te kiezen die minder energie verbruiken en langer meegaan. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten lampen verkrijgbaar. Als je nieuwe lampen koopt, zoek dan naar energiezuinige lampen met het Energy Star-label:

– Gloeilampen: Traditionele gloeilampen produceren licht met behulp van een gloeidraad die wordt verwarmd door een elektrische stroom die er doorheen gaat. Deze lampen zijn zeer inefficiënt en zetten slechts 5% van de gebruikte elektriciteit om in licht. De overige 95% komt vrij als warmte, daarom worden ze “energieslurpers” genoemd.

– Compacte fluorescentielampen (CFL’s): CFL’s zijn efficiënter dan gloeilampen en gaan 10 keer langer mee. Ze verbruiken minder energie, zijn goedkoper en beter voor het milieu omdat ze minder kwik bevatten dan gloeilampen. Het duurt echter een paar minuten voordat CFL’s hun volle lichtsterkte bereiken nadat ze zijn aangezet, terwijl gloeilampen onmiddellijk oplichten.

– LED’s: LED’s zijn nog energie-efficiënter dan CFL’s en gaan nog langer mee. Ze zijn in eerste instantie duurder, maar door hun lange levensduur en lage energieverbruik kosten ze tijdens hun levensduur minder geld. LED-lampen zijn duurder dan CFL’s, maar de hogere initiële kosten worden gecompenseerd door lagere energierekeningen. LED-lampen hebben ook de stempel van A++

 

Gebruik een slimme thermostaat om de verwarming en koeling te regelen.

Het installeren van een slimme thermostaat kan tussen 10% en 15% besparen op de energierekening. Slimme thermostaten worden aangesloten op een met internet verbonden hub, zodat je de verwarming en koeling op afstand kunt regelen. Je kan schema’s instellen om op verschillende momenten van de dag een comfortabele binnentemperatuur te handhaven en persoonlijke verwarmings- en koeling schema’s maken. Dit is dus een mooie manier om de hitte en energie te controleren. Er zijn nog talloze dingen die je kan overwegen om zuiniger te zijn denk aan: Isoleren, warm water op elektriciteit.