Weirdmakers
Image default
Zorg

De voordelen en nadelen van een mediator

In plaats van een advocaat, stappen er steeds meer mensen naar een mediator. In tegenstelling tot een advocaat is een mediator onpartijdig. Een mediator moet namelijk zorgen dat een gesprek tussen  twee of meer personen, partijen of groepen in goede banen verloopt. In 2018 waren er in Nederland ongeveer 52 000 mediatons vergeleken met de 47 000 in 2009. Hoewel, het aantal mediations dus toeneemt, is niet iedereen op de hoogte van de voordelen en nadelen van een mediation. Ben je benieuwd naar welke dit zijn,less hieronder dan verder meer.

De voordelen van een mediator

Bij een mediator is het oplossen van een conflict met een andere partij groter doordat de sfeer rondom mediation informeel is. Dit is anders als er een gerechtelijke procedure zou zijn gestart. Niet alleen zijn de omgangsvormen en contactmomenten formeler. Bij een mediator is het ook de bedoeling dat je je zo goed mogelijk op je gemak voelt. Bovendien verdiept een mediator zich in alle kanten van het verhaal. Door een mediation zijn partijen nog met elkaar verbonden door de ondertekening van een vaststellingsovereenkomst. In het geval van een gerechtelijke procedure waar elke partij na afronding van de procedure zijn of haar eigen weg opgaat kan nadelig zijn,vooral als het gaat om familie. Wat betreft mediation kosten liggen die vaak een stuk lager dan juridische kosten voor een gerechtelijke procedure. Maar als een mediation niet werkt, moet er vaak toch nog zo’n procedure worden gestart. Tot slot, krijgt een partij tijdens een mediation ook de ruimte oom samen met een andere partij een oplossing te bieden. Deze oplossing ligt bij een gerechtelijke procedure vaak in hadden van de rechter.

De nadelen van een mediator

Er zijn toch wel enkele nadelen bij mediation. Zo kan een conflict dat gegarandeerd onsuccesvol zou eindigen, door toedoen van een mediation nog langer worden uitgerekt. In dat geval kan door middel van een gerechtelijke procedure, de knoop door de rechter worden doorgehakt. Vooral als beide partijen niet aan een conflict wilt werken is inzetten van een mediation verspilling van zowel tijd als geld. Ook het feit dat een mediator een gespreksleider is en in vergelijking met een rechter geen beslissingen mag maken, wordt er nog meer actief en serieuze input van de betrokken partijen verwacht.