Weirdmakers
Image default
Meubels

Voor -en nadelen buffetkast

Een kast uitzoeken voor een woonkamer is niet makkelijk. Je wilt graag een kast die genoeg opbergruimte heeft, maar ook een mooie uitstraling. Nu zijn er veel verschillende soorten kasten te krijgen, zoals ladekasten, vitrinekasten, open kasten en buffetkasten. Verder is te lezen waarom een buffetkast misschien iets voor jouw kan zijn, en wat de voor -en nadelen zijn.

Wat is een buffetkast?

Een buffetkast (ook wel een dressoir of servieskast genoemd) is een kast die je kan verdelen in twee kasten. Je kan dus eigenlijk zeggen dat een buffetkast een combinatie is van een dressoir en van een vitrinekast. Hiermee wordt bedoeld dat je een gedeelte hebt waar je lades, deuren of legplankjes hebt om je spullen op te bergen, en een ander gedeelte hebt waar je meer spullen ten toon kan stellen. Dit kan doormiddel van glazen deurtjes zijn.

Opbergruimte

Een buffetkast is groter in vergelijking met andere kasten. Dit betekent dat je ook meer ruimte hebt om je spullen in op te bergen. Wel kan dit betekenen dat een groot deel van je woonkamer vergeven is door deze kast. Een ander voordeel van deze kast is dat je veel verschillende soorten, stijlen en indelingen kan krijgen. Zo kan je kiezen tussen deurtjes, open gedeeltes, glazen deurtjes en lades waar je de spullen in op kan bergen.

Uitstraling

Naast de hoeveelheid opbergruimte van een buffetkast, kan deze kast ook voor een mooie en wisselende uitstraling zorgen in jouw woonkamer. Met mooi wordt bedoeld dat je deze kasten in verschillende stijlen, zoals industriële, moderne en landelijke stijl kan krijgen. Met wisselde uitstraling wordt bedoeld dat de uitstraling van deze kast ook elke dag veranderd kan worden. Dit komt omdat deze kast een gedeelte heeft waar je de spullen kan zien die zijn neergezet. Zo kan je ervoor kiezen om eens in de zoveel tijd wat andere spullen ten toon te stellen en dit kan ook de algemene uitstraling van de woonkamer veranderen. Het is dus wel belangrijk dat je geen rommel opbergt op de plekken die zichtbaar zijn. Dit kan weer een negatief effect hebben op de algemene uitstraling.

Buffetkast vs vitrinekast

Een buffetkast wordt vaak verward met een vitrinekast. Dit komt omdat beide kasten een duidelijke functie hebben, en dat is het opslaan van spullen. Een vitrinekast is grotendeels in tegenstelling tot een buffetkast van glas gemaakt en is daarbij vaak kleiner dan een buffetkast. Een vitrinekast wordt gebruikt om spullen, zoals verzamelmateriaal, tentoon te stellen. Een buffetkast heeft ook plekken waar je spullen tentoon kan stellen, maar ook gewoon opbergruimte voor spullen die je liever niet wilt zien in de woonkamer. Dit zorgt er ook voor dat een buffetkast minder snel een rommelige uitstraling heeft in vergelijking met een vitrinekast.