Weirdmakers
Image default
Geschenken

Een korte historie van onze meest bekende sportprijzen

Sinds mensenheugenis reiken we al trofeeën en prijzen uit. Aan individuen, teams, legeronderdelen, scoutinggroepen, aan vrijwel iedereen dus. Van de legerstandaarden van de Romeinse legionairs tot het kruisje tijdens de hedendaagse Vierdaagse. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan? Het uitreiken van prijzen en trofeeën is immers één van de oudste tradities die we als mensheid hebben. In dit artikel duiken we wat dieper in deze geschiedenis.

Trofeeën in de Oudheid

Er wordt voor het eerst over trofeeën gesproken in het Oude Griekenland. Sterker nog, trofee is een verbastering van het Griekse woord tropaion, wat verpletteren of verslaan betekent. De eerste trofeeën bestonden dan ook uit oorlogsbuit. Gouden bekers, zilveren munten, juwelen. En ook werden er (stand)beelden gemaakt van de overwinnaars. Het is niet moeilijk om hiermee de link te leggen met het uiterlijk van onze hedendaagse sportprijzen. Ook de moderne medaille die je kunt bestellen is hiervan afgeleid. Ze lijken op de zilveren en gouden munten die vroeger onderdeel van de buit waren.

Sportprijzen en trofeeën door de eeuwen heen

Zo fanatiek als de Oude Grieken en Romeinen waren met het verzamelen en uitdelen van trofeeën, zo weinig is er bekend over het gebruik ervan tijdens de Middeleeuwen. Pas in de 16e eeuw duiken er weer verhalen op over kelken die bij sportwedstrijden werden uitgereikt. Een kelk is een beker met twee grote oren aan de zijkanten. De moderne wisselbeker is hier waarschijnlijk van afgeleid. Zilveren sportbekers werden daarna steeds vaker uitgereikt bij het paardenrennen, zeilwedstrijden en in het vroege stadium van het autoracen.

Tegenwoordig zijn sportprijzen overal te vinden. Dankzij moderne productietechnieken zijn de kosten nog maar een fractie van de prijs van hun voorgangers. Je kunt al een sportbeker bestellen vanaf een paar euro of een medaille kopen voor zelfs maar een paar cent!